Pompoensoep

Een van mijn favorieten in de herfst: pompoensoep.

Dit gaat erin:

  • 1 pompoen
  • Ui
  • Knoflook
  • Eventueel een winterpeen
  • Bouillon
  • Kruiden: peper, tijm, laurier en salie of peterselie als garnering

Zo maak je het:

Snij de pompoen in stukken. Schillen is niet nodig. Je kunt de pompoen een half uur in de oven roosteren (lekkerder), of in de pan bakken (sneller). Fruit de ui en knoflook en voeg de al dan niet geroosterde pompoen toe (en eventueel de winterpeen). Indien niet geroosterd, laat een tijdje bakken om gaar te worden. Voeg dan de bouillon (hoeveelheid hangt af van of je een dikke of dunne soep wilt, beter eerst te weinig en later eventueel nog wat toevoegen) en de kruiden toe en laat een kwartiertje op zacht vuur koken. Pureer de soep (niet-eetbare kruiden eruit halen) en dien op met verse kruiden er overheen.

Variatietips:

  • Voor een wat steviger maaltijdsoep kun je zoete aardappel tegelijk met de pompoen toevoegen. Of kikkererwten.
  • Je kunt andere groenten toevoegen, zoals prei of geroosterde paprika of courgette.
  • Voeg aan het einde eventueel een dot room of yoghurt toe.
  • Voor een wat pittiger en exotischer soep vervang je de kruiden door kerrie, komijn, chilipeper (laten meebakken) en op het laatst verse koriander.
  • Leuk voor als je de soep voor gasten maakt: garneer de soep met geroosterde pompoenpitten. Of, als je écht creatief wilt doen, serveer ‘m in uitgeholde pompoenen.