Gado gado

Gado gado

Wie kent dit lekkere Indonesische gerecht niet? Ideaal voor een zomerse picknick in het park, want deze salade is makkelijk mee te nemen. Het recept voor de pindasaus komt uit het Groot Indonesisch kookboek van Bep Vuyk.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • Een kool (spitskool, groene of witte kool)
  • Sperzieboontjes (twee handen vol)
  • Komkommer
  • Taugé
  • Tahoe
  • Tempé
  • 4 eieren
  • Bosje selderie
  • Optioneel: twee gekookte aardappelen

Voor de saus:

  • Olie
  • Asem (tamarindepasta)
  • Uien
  • Knoflook
  • Pindakaas (halve pot)
  • Santen (een half blok)
  • Citroen
  • Sambal trassi
  • Beetje suiker
  • Ketjap
  • Zout

En voor erbij:

  • Kroepoek
  • Emping
  • Seroendeng

 

Bereidingswijze

  • Maak een papje van een eetlepel asem, wat water en wat zout; marineer de tempé en tahoe hierin.
  • Maak de kool en boontjes schoon en kook ze beetgaar. Spoel de taugé af met kokend water. Kook de eieren hard. Snipper de selderie.
  • Bak de tempé en tahoe in wat olie en bewaar de marinade.
  • Maak de saus: fruit de uien en knoflook; voeg de sambal, wat suiker en zout toe. Voeg na een paar minuten wat water toe, de santen, de pindakaas, de asemmarinade, citroensap en een scheut ketjap.
  • Maak een salade van de kool, boontjes, taugé, komkommer, eieren, tahoe en tempé. Garneer met de selderie en de seroendeng. Serveer daarnaast de saus, de kroepoek en emping.

 

Eet smakelijk!