Over

Geen brood? Wat eet je dan?

Dewi

Hoi, welkom op mijn website. Leuk dat je hier bent! Mijn naam is Dewi. Ik woon in Amsterdam en hou van koken en lekker eten. Sinds eind 2012 eet ik minder brood. Het begon toen ik werkte als redacteur bij het tijdschrift Ode (tegenwoordig The Optimist) en een collega de Belgische arts Kris Verburgh had geïnterviewd over zijn boek De Voedselzandloper. Een van zijn tips om gezond ouder te worden was minder brood en pasta te eten. Ik las zijn boek en besloot het eens te proberen. En ik ondervond, zoals velen met mij, de voordelen van minderen met geraffineerde graanproducten: ik had ineens geen middagdip meer (je kent het wel, dat je rond een uur of drie ineens zó moe wordt dat je wel in slaap kunt vallen achter je computer), ik had minder vaak ineens zin in ‘iets lekkers’ tussendoor, ik had geen opgeblazen buik meer. Ik kreeg meer energie en voelde me lekkerder. Het voelde goed, dus ik ging ermee door.

Het boek van Verburgh was intussen een bestseller en steeds meer mensen om mij heen, vrienden en familie, bleken met hetzelfde bezig te zijn. Met sommigen van hen begon ik tips uit te wisselen voor alternatieven voor brood, pasta, rijst en aardappelen. Daardoor kwam ik op het idee om deze website te beginnen: als wij ideeën en inspiratie kunnen gebruiken, kunnen vast meer mensen dat! Ik plaats hier gerechten die ik zelf bedenk of die anderen hebben mij hebben getipt. Vaak zijn mijn bedenksels een toevallige samenloop van omstandigheden en ingrediënten, of zijn het variaties op dingen die ik ooit ergens heb gezien of gegeten. Sommige gerechten komen uit kookboeken, dan noem ik altijd de bron.

Soms vragen mensen: ‘als je geen brood eet, wat éét je dan?’ Of zeggen ze: ‘wat saai!’ Maar grappig genoeg gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open als je eenmaal anders gaat denken. Je kunt juist zoveel kanten op als ‘broodmijder’. Er is altijd een alternatief! En dat hoeven geen culinaire hoogstandjes te zijn waarvoor je de halve stad door moet op zoek naar ingrediënten, waarna je ook nog eens uren in de keuken moet staan. Ik maak gewoon lekkere, simpele gerechten. Nu vind ik brood juist saai.

Trouwens, ik ben niet zo van het dogmatische, dus als het eens een keer niet uitkomt doe ik absoluut niet moeilijk over een boterham (liefst wel volkoren:). Ook wil ik het mijn omgeving niet moeilijk maken, eten is immers vaak een sociale aangelegenheid, dus ik eet bij anderen gewoon wat de pot schaft en dat vind ik ook echt prima. Maar als het even kan kies ik voor broodloos. Dat is ook de reden dat ik voor deze website gekozen heb voor de lunch als onderwerp, want voor veel mensen is dat juist de maaltijd waarbij je geen rekening hoeft te houden met anderen. Avondeten doe je vaak met je gezin, huisgenoten, vrienden of familie en die wil je jouw voorkeuren niet altijd opleggen. (En een ontbijt is meestal simpel en snel (behalve in het weekend), dus niet heel leuk om een website over te maken.) Bij de lunch heb je dat probleem meestal niet, die is individueler: je neemt je eigen lunch mee naar kantoor, je bestelt je lunch in een kantine/lunchtentje, je luncht thuis, enzovoort. Ideaal!

Als journalist schrijf  ik regelmatig over voeding en gezondheid (zie mijn online portfolio), en die onderwerpen fascineren mij. Aan de ene kant is voeding een heel groot, onbereikbaar iets; denk aan de mondiale voedselcrisis, de obesitasepidemie, de lobby van de machtige voedselindustrie… Maar het is toch ook heel klein en beheersbaar. Ik bepaal zélf wat ik koop, kook en vooral: wat ik in mijn mond stop. Niemand dwingt mij om een bepaald product te kopen. De keuze is aan mezelf. En het liefst kies ik zo veel mogelijk voor biologisch en duurzaam, en ik eet maar weinig vlees. Toch heb je als consument wel een kennisachterstand; van de politiek, wetenschap en commercie achter supermarktproducten zijn wij maar zelden helemaal op de hoogte. Laat staan dat we er rekening mee kunnen houden bij het maken van onze keuzes. Daarom vind ik het ook boeiend om te lezen over dit onderwerp, of om er documentaires over te bekijken. Hier zie je wat ik zoal tegenkom op dat gebied.

Ook de relatie tussen voeding en gezondheid vind ik interessant. De wetenschap is er nog lang niet uit hoe ons voedsel onze gezondheid precies beïnvloedt, hoe dat in zijn werk gaat. Maar de praktijk is duidelijk: wie te veel en ongezond eet en te weinig beweegt, wordt te dik – met alle risico’s van dien. Ik ben ook overtuigd van het omgekeerde: wie gezond eet, heeft meer kans om langer gezond te blijven. De Griekse arts Hippocrates schijnt het vier eeuwen voor onze jaartelling al gezegd te hebben: ‘Laat voeding uw medicijn zijn’. Ik geloof daarin. Kijk naar de (eet)geschiedenis van de mens en hoe recent we pas fabrieksvoedsel zijn gaan eten. In diezelfde tijd zijn we minder gaan bewegen, hebben we meer last van chronische stress en bestaan er ineens ‘chronische welvaartsziekten’. Zoals levensmiddelentechnoloog en voedingscoach Ralph Moorman eens tegen me zei: “Fabrieksvoedsel met al zijn kunstmatige toevoegingen is in mijn ogen een experiment. Waarom zou je daaraan willen meedoen?”

Maar goed, los van alle achtergronden, ik vind eten vooral leuk en lekker. Dat is de grootste drijfveer achter deze site. Ik wens je dus ook veel plezier en inspiratie toe op deze website en mocht je nog ideeën, suggesties of tips voor me hebben voor een lekker gerecht, een interessant boek of een leuk blog, dan hoor ik graag van je!

 

Leave a Reply