Tom kha kai
Ik ben nog altijd op zoek naar het perfecte tom kha kai-recept (of is het nou tom kha gai?), want dit is een van mijn lievelingssoepen! Voorlopig maak ik ‘m zo.
Dit heb je ervoor nodig:
- Stukje kipfilet (dit kun je natuurlijk weglaten voor een vega-versie, maar dan is ‘t geen echte tom kha kai..)
- Santen (kokosmelk, 1 blik per 2 personen)
- Sereh (citroengras, twee à drie stengels)
- Laos (galangawortel, stukje van ongeveer 5cm, in een paar stukken gesneden)
- Daon djeroek poeroet (limoenblad, vier stuks)
- Lombok (Spaanse peper, naar smaak)
- Vissaus (nam pla)
- Limoensap
- (Kippen)bouillon
- Eventueel een of meerdere van deze toevoegingen: shii take-paddestoelen, bamboe, taugé of lente-ui.
- Verse koriander
Zo maak je het:
Snij de kipfilet in flinterdunne plakjes. Hoe dunner hoe beter. Giet de santen in een soeppan en voeg er een gelijke hoeveelheid bouillon aan toe. Kneus (plet) de sereh en laos (bijvoorbeeld met een vijzel of de platte kant van een mes) en voeg toe, evenals het limoenblad (ook even kneuzen/kreukelen). Snij de chilipeper fijn en voeg toe aan de soep. Voeg ook de kip toe en wat vissaus naar smaak (hierdoor hoef je geen zout meer te gebruiken). Laat 10 minuutjes borrelen.
Bijna aan het einde voeg je eventueel de extra ingrediënten toe (ik vind het lekker om de paddestoelen eerst even te bakken), afhankelijk van hoe knapperig je ze wilt hebben. Garneer met verse koriander en voeg naar smaak limoensap toe.
Let op: de laos, sereh en het limoenblad zijn alleen voor de smaak, je eet ze niet op. Vis ze voor het opdienen dus uit de soep.
Tip voor mee-eters die wél brood/deegwaren/etc. eten: je maakt de soep wat vullender door er een portie rijstnoedels (van die platte doorzichtige) aan toe te voegen. Dat is heel weinig werk: je hoeft ze alleen maar even in water te weken dat net van de kook af is.