Dieren eten – Jonathan Safran Foer
Indrukwekkend, filosofisch, onthullend en confronterend boek over de feiten achter onze vleesconsumptie.
Waarom doen mensen eigenlijk moeilijk over kweekvlees, dacht ik tijdens het lezen van dit boek. Dieren wórden al gekweekt voor hun vlees. Dat dieren dieren zijn is voor de bio-industrie alleen maar lastig: rekening houden met het natuurlijke gedrag van een dier en zorgen dat het onder ‘humane’ omstandigheden wordt geslacht, betekent vooral extra kosten. Waarschijnlijk had je al een afkeer van de bio-industrie voordat je aan dit boek begon, maar als je het uit hebt helemáál. En dan niet alleen vanwege het dierenleed, maar ook vanwege de werkomstandigheden van de werknemers en het effect op onze gezondheid en het milieu.
Dit boek heeft me echt aan het denken gezet over waarom ik vlees eet. Het heeft me ook doen realiseren dat we allemaal bewust wegkijken als het om de bio-industrie gaat. We schakelen een deel van onszelf uit als we vlees eten; dat moet wel, anders krijg je geen hap meer door je keel. Het is bijna onvermijdelijk dat je minder vlees gaat eten dan je al deed, nadat je dit boek hebt gelezen.